Flaons o formatjades de formatge – Empanadillas de queso

DSC03552 amb nomEl flaó o formatjada de formatge és una pasta típica de Menorca feta amb formatge tendre de pagès de bona qualitat. Encara que avui en dia en podem trobar tot l’any, es menja principalment per Quaresma, juntament amb les formatjades i els crespells.

Per al meu gust és una de les pastes més bones de la nostra gastronomia, serà perquè soc una amant del formatge?

El flaó o empanadilla de queso es una pasta típica de Menorca elaborada con queso tierno de payés de buena calidad. Aunque hoy en día podemos encontrar durante todo el año, se come principalmente por Cuaresma, junto con las formatjades (empanadas de carne) y los crespells (pastas dulces)

Para mi gusto es una de las mejores pastas de nuestra gastronomía, será porque soy una amante del queso?

Ingredients que emprarem per a la massa: un quilo de farina, 400 gr de seu, un got d’aigua tèbia i 25-30 gr de llevat de forner. Amb aquestes quantitats podrem fer meitat de flaons, o bé formatjades i meitat de crespells, per exemple.

Ingredientes que necesitaremos para la masa: un quilo de harina, 400 gr. de manteca de cerdo, un vaso de agua tibia y 25-30 gr. de levadura fresca. Con estas cantidades podemos hacer mitad de empanadillas y mitad de crespells, por ejemplo.

DSC03444

Com ho fem: posam la farina dins un ribell, fem un clot on hi desferem el llevat amb l’aigua tèbia, repartirem el seu i començarem a pastar ràpidament. Ens quedarà una massa ben compacta i bona de manipular.

Como lo hacemos: ponemos la harina en un bol, hacemos un volcán y desleímos la levadura con el agua tibia, repartimos la manteca y amasamos rápidamente. Nos quedará una masa compacta y fácil de manipular.

Ingredients que emprarem pel farciment: mig quilo de formatge tendre, dos ous i una cullerada de farina.

 Ingredientes para el relleno: medio kilo de queso tierno, dos huevos y una cucharada de harina.

DSC03533

Com ho farem: ratllarem el formatge i el mesclarem amb els ous batuts i la cullerada de farina, fent una pasteta que ens deixi fer bolles, però sense que sigui seca.

Cómo lo haremos:  rallamos el queso y lo mezclamos con los huevos batidos y la cucharada de harina, haciendo una pasta que nos deje hacer bolas pero sin que se quede seca.

DSC03536

El procediment és similar al dels crespells: fem una bolleta amb una porció de pasta, l’estiram que quedi ben prima, colocam una bolleta del farciment del formatge i ho tapam amb un altre trosset de pasta ben estirada que haurem foradat fent una creu.

El procedimiento es similar al de los crespells: hacemos una bolita con una porción de pasta, la estiramos para que quede bien fina, colocamos una bolita del relleno de queso y lo tapamos con otro trocito de pasta bien estirada que habremos agujereado haciendo una cruz.

Anam pitjant amb els dits tot al voltant del flaó per aferrar les dues masses. Tallam el muntatge amb el motlle i ho posam a la placa de forn. Recollim els retalls de pasta que ens queden i les ajuntam amb la resta de la massa. Seguim així fins acabar tota la pasta.

Iremos apretando con los dedos alrededor del flaó para pegar las dos masas. Cortamos el montaje con el molde estriado y lo ponemos en la placa del horno. Recogemos los restos de pasta que quedan y los juntamos con el resto de la masa. Seguimos así hasta acabar la totalidad de la pasta.

DSC03542 amb nom

Ho covem al forn a 180º durant vint o vint-i-cinc minuts, sempre dependirà del forn i del tamany dels flaons. Veureu com el farcit sembla que vol sortir de la pasta, quedant una bolla ben inflada i daurada.

Lo horneamos a 180º durante veinte o veinticinco minutos, siempre dependiendo del horno y del tamaño de los flaons. Veréis como el relleno parece que quiere salir de la pasta, quedando una bola bien hinchada y dorada.

DSC03546 amb nom

Es conserven quatre o cinc dies perfectament dins una llauna. A partir del segon dia podeu donar-los un toc de forn abans de menjar-los, peró us assegur que se us acabaran abans.

Se conservan cuatro o cinco días perfectamente en una caja de metal. A partir del segundo día podéis darles un toque de horno antes de comerlos, pero os aseguro que se os acabaran antes.

DSC03554 amb nom

Bon profit // Bon appétit

Anuncis

6 thoughts on “Flaons o formatjades de formatge – Empanadillas de queso

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s