Mel i mantega (Miel y mantequilla)

DSC06727 amb nomAvui us present una de les receptes més curioses del llibre Llibretes de cuina del segle XIX de Bàrbara Soler Siquier i Bàrbara Oliver Soler, editat per l’Institut Menorquí d’Estudis i amb pròleg de la meva amiga Marga Cursach.

Hoy os presento una de las recetas más curiosas del libro Llibretes de cuina del segle XIX de Bàrbara Soler Siquier i Bàrbara Oliver Soler, editado por el Institut Menorquí d’Estudis y con prólogo de mi amiga Marga Cursach.

Quan em va demanar col·laborar fent aquesta recepta el dia de la seva presentació, no vaig saber què contestar, no sóc cuinera, no coneixia la recepta, però em vaig llençar “ja veurem” vaig dir. I així ha estat. Aquesta és la recepta núm 9 de Bàrbara Oliver i Soler, però n’hi ha altres versions al mateix llibre.

Cuando me pidió colaborar haciendo esta receta el día de la presentación del libro, no supe qué contestar, no soy cocinera, no conocía la receta, pero me lancé “ya veremos” me dije. Y así ha sido. Esta es la receta núm. 9 de Bárbara Oliver i Soler, pero hay otras versiones en el libro.

DSC06700

Desprès d’haver demanat a alguns coneguts de certa edat, si sabien com es feia aquesta recepta, per fi en vaig trobar un veí del meu redol que recordaba haver menjat aquest plat.

Después de pedir a algunos conocidos de cierta edad, si sabían cómo se hacía la receta, por fin encontré un vecino de mi zona que recordaba haber comido este plato.

Ell em va contar que la seva mare tenia una ancolla o un pot de vidre tapat, on hi havia amuntegats els trossos de cóc embeurats de mel i mantega, que els havia de desferrar uns dels altres amb una forquilla. També m’explicà que havia de fer tanta força que gairebé es rompia la forquilla de tant aferrats que esteien.

Él me contó que su madre tenía una tinaja o un bote de cristal tapado donde había amontonados los trozos de pan impregnados de miel y mantequilla, tenía que despegar unos trozos de otros con un tenedor. También me explicó que hacía tanta fuerza que casi se rompía el tenedor de tan pegados que estaban.

Vaig estar molt contenta de poder comptar amb aquest testimoni, pens que no hauríem de perdre mai les nostres arrels culinàries.

Estuve muy contenta de poder contar con este testimonio, creo que no deberíamos perder nunca nuestras raíces culinarias. DSC06722 amb nom

Per a fer aquesta recepta utilitzarem: 400 grs de mel, 130 grs de mantega i 7 o 8 cócs. Aquests panets són més secs que el pa de pagès, un altre dia us explicaré com es fan. Aquests que he emprat han estat gentilesa d’Es Llonguet

Para hacer esta receta  utilizaremos: 400 gr de miel, 130 gr de mantequilla y 7 u 8cócs. Estos panecillos son más secos que el pan de payés, otro día os explicaré cómo se hacen. Estos que he utilizado han sido por gentileza de Es Llonguet

DSC06704

Posarem dins un tià la mantega i la mel a foc fluix, esperarem que es fongui sense que arribi a bullir.

Ponemos en una cacerola de tierra la mantequilla y la miel a fuego lento,  esperaremos que se vaya deshaciendo sin que llegue a hervir.

DSC03784 amb nom

Mentrestant, trossejarem els cócs amb la mà,  els posarem dins el tià i els anirem girant fins que estiguin ben abeurats.

Mientras, trocearemos los panes con la mano, los ponemos en la cacerola y los iremos girando hasta que estén bien embebidos.

DSC06706

Després deixarem que refredi per què es prengui la mel i la mantega.

Después dejaremos que enfríen para que se endurezca la miel y la mantequilla.

DSC06708

Llest per menjar! El seu gust em va sorprendre. Tot i que no estem acostumats a menjars tant consistents, va resultar una combinació excel·lent.

¡Listo para comer! Su sabor me sorprendió. Aunque no estamos acostumbrados a comidas tan consistentes, resultó una combinación excelente.

DSC06728 amb nom

Salut i bons aliments!! / ¡¡Salud y buenos alimentos!!

 

 

Anuncis

One thought on “Mel i mantega (Miel y mantequilla)

  1. Retroenllaç: Púding de magnèsia – Pudin de magnesia | Simfonia al meu rebost

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s