Fra Roger, recepta 196: Un plat [de] escarxofa ab panadera per col·lació

DSC06789 amb nomCom molts de vosaltres sabreu,  Fra Francesc Roger era un frare franciscà que, allà pel segle XVIII, es va dedicar a recollir una sèrie de receptes que ell mateix cuinaba al convent de Sant Francesc de Ciutadella. A partir de l’estudi d’aquest manuscrit es va editar el llibre Art de la cuina, una joia tant en el més estricte sentit culinari com en el lingüístic. De recomenada lectura per a tots els amants de la cuina.

Como muchos de vosotros sabréis, Fra Francesc Roger era un fraile franciscano que, allá por el siglo XVIII, se dedicó a recoger una serie de recetas que él mismo cocinaba en el convento de Sant Francesc de Ciutadella. A partir del estudio de este manuscrito, se editó el libro Art de la cuina, una joya tanto en el más estricto sentido culinario como en el lingüístico. De recomendada lectura para todos los amantes de la cocina. imatge llibre

Avui m’he decantat per presentar-vos una recepta d’aquest llibre on el seu principal ingredient és la carxofa, una hortalissa de temporada i molt preuada a Menorca.

Hoy me he decidido a presentaros una receta de este libro donde su principal ingrediente es la alcachofa, una hortaliza de temporada y muy preciada en Menorca.

DSC06768 amb nom

He emprat els següents ingredients: un parell de porros, sis carxofes, un punyadet de panses (en aquesta ocasió he emprat la varietat Màlaga, per ser més grosses i no tan seques però, si us molesten els pinyolets, podeu emprar altra varietat), un parell de grells d’alls, julivert, oli i sal. Per condimentar-ho he emprat claus, pebre dolç, pebre negre en gra, un poc de comí i uns brins de safrà. També necessitarem unes tallades de pa.

He utilizado los siguientes ingredientes: un par de puerros, seis alcachofas, un puñado de pasas (en esta ocasión he usado la variedad Málaga, por ser más grandes y no tan secas pero, si os molestan las pepitas, podéis usar otra variedad), un par de ajos, perejil, aceite y sal. Para condimentar el plato he usado clavo, pimentón dulce, pimienta negra en grano, un poco de comino y unas hebras de azafrán. También necesitaremos unas rebanadas de pan.

DSC06798 amb nom

Com ho farem: netejarem totes les verdures, llevarem les fulles exteriors i els tronxos de les carxofes; tallarem els porros en juliana i les carxofes en quatre parts. Posam una paella al foc amb un raig d’oli i començan a sofregir el porro.

Cómo lo haremos: limpiaremos todas las verduras, quitaremos las hojas exteriores y los tallos de las alcachofas; ortaremos los puerros en juliana y las alcachofas en cuatro partes. Ponemos una paella al fuego con un chorrito de aceite y empezamos a sofreír el puerro.

DSC06771

Afegim la picada d’alls i julivert, i les panses. Li donam unes voltes.

Añadimos la picada de ajos y perejil y las pasas. Le damos unas vueltas.

DSC06773

A continuació afegirem les carxofes i deixam que cogui, fins que les carxofes estiguin “al dente”.

A continuación añadiremos las alcachofas y dejaremos que cueza hasta que las alcachofas estén “al dente”.

DSC06779 amb nom

En aquest moment, ho tremparem al nostre gust amb les espícies preparades i li donam un parell de voltes més.

En este momento, sazonaremos a nuestro gusto con las especias preparadas y le daremos un par de vueltas más.

DSC06793 amb nom

Ho servirem calentet damunt les tallades de pa.

Lo serviremos calentito sobre las rebanadas de pan.

DSC06789 amb nom

Una delicatessen!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s