Coca bamba o ensaïmada (tmx)

DSC07474 amb nomUna coca molt típica a totes les festes de poble a Menorca és la coca bamba o ensaïmada. Ja fa anys que a ca nostra les feim, el seu sabor és incomparable. Duen un poc de feina, però el resultat val la pena, ja veureu…

Una coca muy típica en todas las fiestas de pueblo de Menorca es la coca bamba o ensaimada. Ya llevo años haciéndola en casa, su sabor es incomparable. Llevan un poco de trabajo, pero el resultado vale la pena, ya veréis…

Aquesta recepta l’he adaptada a la Thermomix, perquè la masa és un poc feixuga i en aquests moment em costa pastar, però no us preocupeu que us la facilit també amb el procediment tradicional. Recoman començar la coca es vespre i acabar-la en sol demà matí.

He adaptado la receta a la Thermomix, porque es una masa pesada y en estos momentos me cuesta amasar, pero no os preocupéis que también os la facilito de manera tradicional. Recomiendo empezar la coca por la noche y acabarla al día siguiente.

DSC07410

Ingredients que necessitarem: 500 g de farina de força, dos ous, 100 g de patata blanca,  180 g de sucre, 50 g de seu, 50 g de mantega cuita i 25 g  de llevat de forner.

Ingredientes que necesitaremos: 500 gr de harina de fuerza, dos huevos, 100 gr de patata blanca, 180 gr de azúcar, 50 gr de manteca de cerdo, 50 gr de mantequilla cocida y 25 gr de levadura prensada.

Amb tmx: bullim les patates pelades, posant-les dins la panereta i tapant-les amb d’aigua, uns 15 min, Varoma vel 1; escorrem (reservam un poc del líquid resultant) i deixam que es refredi una mica. Preparam un bol amb el llevat, una miqueta de l’aigua reservada i un parell de cullerades de farina. D’aquesta manera farem una massa mare. Quan vegeu que ha fet bimbolles i ha augmentat el seu volum, estarà a punt.

Con tmx: hervimos las patatas peladas poniéndolas en el cestillo y cubriéndolas de agua, unos 15 min, Varoma vel 1; escurrimos (reservando un poco del líquido resultante) y dejamos que se enfríe un poco. Preparamos un bol con la levadura, un poco del agua reservada y un par de cucharadas de harina. De esta forma hacemos una masa madre. Cuando veáis que ha hecho burbujas y ha aumentado su volumen, estará a punto.

Capolam la patata amb el sucre, 30 seg, vel 5-10

Trituramos la patata con el azúcar, 3o seg, vel 5-10

Afegim la farina, els ous, el seu, la mantega i la massa mare. Ho remenam 16 seg vel 6, i després 3 min. vel espiga.

Añadimos la harina, los huevos, la manteca, la mantequilla y la masa madre. Lo mezclamos 16 seg vel 6, y después 3 min. vel espiga.

De manera tradicional: posam la farina dins un ribell, fent un clot afegim la patata bullida, aixafada amb una forquilla i mesclada amb el sucre. Després hi posam els ous i la resta d’ingredients. Pastam una bona estona, fins que la massa estigui ben llisa. Les següents passes són iguals a les que us explicaré ara.

De manera tradicional: ponemos la harina en un recipiente, haciendo un hoyo añadimos la patata hervida, machacada con un tenedor y mezclada con el azúcar. Después ponemos los huevos y el resto de ingredientes. Amasamos un buen rato, hasta que la pasta esté bien lisa. Los siguientes pasos son iguales a los que os explicaré ahora.

DSC07429

Feim una bolla i ho deixam reposar tota la nit dins un ribell untat de seu, tapat amb un pedaç que no toqui la pasta.

Hacemos una bola y lo dejamos reposar toda la noche en un recipiente untado de manteca de cerdo, tapado con un trapo que no toque la pasta.

En sol demà…mirau!

A la mañana siguiente…mirad!

DSC07393

Tornam a fer una pastadeta, dins la tmx o a mans. Estiram la pasta fent un xurro, tenint la precaució de deixar un cap més prim que l’altre. Per a donar-li aquesta forma tan típica, podeu fer-ho de dues formes (em sap greu però no tenc fotos, com que esteia tota sola, no me’n vaig poder fer).

Volvemos a amasar, en la tmx o con las manos. Estiramos la pasta haciendo un churro, teniendo la precaución de dejar un cabo lado más delgado que otro. Para darle esta forma tán típica, podéis hacerlo de dos formas (siento mucho no tener fotos, como estaba sola, no me pude hacer).

Una és juntant els dits pulgar, índex i cor, agafant el cap gruixat, girant la mà per amunt i anam donant voltes a la pasta damunt ella mateixa fins que enfonyam el cap més prim davall.

Una es juntando los dedos pulgar, índice y corazón, cogiendo el lado más grueso, giramos la mano hacia arriba y vamos dando vueltas con la pasta sobre sí misma hasta que escondemos el lado más grueso debajo.

L’altre és anar girant el xurro damunt ell mateix, i com abans, deixar davall el cap més prim.

La otra es ir girando el churro de pasta sobre sí mismo, y como antes, dejar debajo el lado más delgado.

DSC07405

Untam amb cura l’ensaïmada amb seu i esperam que torni a tovar (devers tres-quatre hores).

Untamos con cuidado la ensaimada con manteca y esperamos que vuelva a levar (entre tres-cuatro horas).

DSC07408 amb nom

Escalfam el forn a 180º i covem la coca devers 25-30 minuts.

Calentamos el horno a 180º y cocemos la coca alrededor de 25-30 minutos.

DSC07462 amb nom

La coca bamba resulta excel·lent espolsada de floreti i acompanyada d’una escudella de xocolati cuit ben espès.

La coca bamba resulta excelente espolvoreada de azúcar glas y acompañada de una taza de  chocolate bien espeso.

DSC07475 amb nom

Bones festes / Felices fiestas

Anuncis

2 thoughts on “Coca bamba o ensaïmada (tmx)

  1. Tinc pasió per sa coca bamba! !!!!quan vaig a Menorca es el que mes menjo i amb porta molts recorts d quan era petita a casa d una amiga de sa mamá a alaior! !!!.intentaré fer la! !!!!!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s