Tortada d’ametlla – Tarta de almendra

DSC05249 amb nomNo puc evitar recordar a s’àvia Margarita cada vegada que faig aquesta tortada… Ella deia que només ha de dur ametlles, ous i sucre per ser autèntica. Però jo estic segura que hi ha altres ingredients que condicionen que surti excel·lent, i que són: la qualitat de la matèria prima, la paciència,  i l’amor amb què feim aquesta tortada.

No puedo evitar recordar a mi abuela Margarita cada vez que hago esta tarta… Ella decía que sólo debe llevar almendras, huevos y azúcar para que sea auténtica. Pero yo estoy segura que hay otros ingredientes que condicionan su excelencia, y estos son la calidad de la materia prima, la paciencia y el amor con el que trabajamos esta tarta.

DSC05268 amb nom

Ingredients que necessitarem: 400 g d’ametlla crua capolada, nou vermells d’ou, set blancs d’ou pujats com merenga, 400 g de sucre. En aquesta ocasió li he afegit una mica de llimona rallada, però és opcional. L’ametlla crua, si la podeu moldre amb la capoladora antiga com us vaig mostrar a la recepta dels amargos, molt millor. No tireu els dos blancs que us sobren, ja que els emprareu per decorar la tarta.

Ingredientes que necesitaremos: 400 gr. de almendra cruda molida, nueve yemas de huevo, siete claras de huevo hechos merengue, 400 gr de azúcar. En esta ocasión le he añadido un poco de ralladura de limón, pero es opcional. La almendra cruda, si la podéis moler con la maquinilla antigua que os enseñé en la receta de los amargos mucho mejor. No tiréis las dos claras que os sobran, porque las usaréis para decorar la tarta.

DSC05160

Com ho farem: En primer lloc, mesclarem el sucre amb tots els vermells d’ou i després hi afegirem l’ametlla. Ho ben remenam fins que, com podeu veure, queda una masa espesa i compacta. Encalentiu el forn a 180º.

Como lo haremos: En primer lugar, mezclaremos el azúcar con todas las yemas, después le añadiremos la almendra hasta que esté bien integrada. Como podéis ver, queda una masa espesa y compacta. Calentad el horno a 180º.

Seguidament pujarem set blancs d’ou fins fer una merenga (els altres dos blancs els reservam). Començarem a mesclar amb moviments suaus la merenga amb la massa anterior, al principi costa una mica, però a poc a poc va amollant. El truc està en no deixar que devalli massa la merenga. Ho abocarem dins el motllo i enformarem durant mitja hora més o manco.

A continuación, subiremos las siete claras hasta conseguir un merengue (las otras dos claras, las reservamos). Empezaremos a mezclar suavemente la masa anterior con el merengue, al principio cuesta un poco, pero lentamente irá soltándose. El truco está en no dejar que baje demasiado el merengue. Lo echamos en el molde y lo hornearemos durante media hora más o menos.

Quan estigui cuita, esperarem que refredi. La podeu girar o no, depenent de la decoració que li volgueu fer: floreti, xocolata, etc. Aqui hi va la imaginació de cadascun. A jo m’agrada amb vermell d’ou cuit (yema).

Cuando esté hecha, esperaremos que se enfríe. La podemos girar o no, depende de la decoración que queráis hacer: azúcar glas, chocolate, etc. Aquí ya es la imaginación de cada uno. A mí me gusta con yema tostada. 

Com fer crema cremada: per cada vermell d’ou, posarem una cullerada sopera de sucre i una d’aigua. Per una banda, posam a bullir l’aigua amb el sucre, quan bimbollegi, baixam el foc al mínim i hi anirem tirant, en un filet, els vermells un poc batuts. Hem de remenar tot el temps per què no se cremi.

Cómo hacer yema tostada: por cada yema de huevo, pondremos una cucharada sopera de azúcar y una de agua. Por una parte, llevamos a ebullición el agua con el azúcar, cuando borbotee, bajamos el fuego al mínimo e iremos echando, en un hilo, las yemas un poco batidas. Tenemos que remover todo el tiempo para que no se queme. 

Quan vegeu que te una textura espesa però que pugueu escampar, ho repartiu rápidament damunt la tarta. Per aquesta tarta vaig emprar quatre vermells d’ou, perquè m’agrada que n’hi hagi prou.

Cuando veáis que tiene una textura espesa pero que podáis extender, lo repartís rápidamente sobre la tarta. Para esta tarta puse cuatro yemas, porque me gusta que haya bastante.

DSC05203 amb nom

Si volem, la cremarem cuidadosament amb un soplete de cuina.

Si lo deseamos, la quemaremos cuidadosamente con un soplete de cocina.

DSC05206 amb nomDSC05208DSC05210 amb nom Farem la merenga amb els blancs d’ou, un pessic de sal i sucre, la quantitat dependirà de la dolçor que us agradi. Si voleu que la merenga aguanti al seu lloc molt de temps, heu de remenar fins que, quan lleveu les varetes, es formin unes puntes.

Haremos el merengue con las claras de huevo, un pellizco de sal y azúcar, la cantidad dependerá de lo dulce que os guste. Si queréis que el merengue aguante en su sitio mucho tiempo, debéis batir hasta que, cuando quitéis las varillas, se formen picos.

 

DSC05217

Acabam la decoració com més ens agradi. Així pot ser un exemple.

Acabamos de decorar como más nos guste. Así puede ser un ejemplo.

DSC05233 amb nom

Esper que us agradi!! // ¡¡Deseo que os guste!!

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s